HTML

Soltvadkert

Célom Soltvadkert város önkormányzati képviselőjeként a munkámmal kapcsolatos ügyek ismertetése. Várom a lakosság hozzászólásait. Ha képviselői segitségre van szükség - bármivel kapcsolatban - írjanak a zsiklagyozo@gmail.hu címre. Tisztelettel: Zsikla Győző

Friss topikok

  • Lajos László Fekete: Majd ú gy járnak a szőlő ültetvényekkel is mint annak idején a tejelő szarvasmarha állomány csökk... (2019.09.22. 16:00) Javaslat a szőlőtermelők megmentésére
  • Magdolna Kugelman: Győző!Miért hagyatkozol szóbeszédre a borfogyással kapcsolatban?Miért nem kérdezel meg engem?Ponto... (2014.05.06. 19:40) Az olasz tablettás bor
  • dr rohonczy: A blogban leírt, az utak állapotával kapcsolatos megállapításaid tények.Ilyen minősíthetetlen álla... (2014.03.13. 18:31) Soltvadkerti rossz utak
  • Dalma Grosz: Maximálisan egyetértek Zsikla úrral. Bizony sokszor szembesültem már én is ezekkel a csúf virágágy... (2013.05.31. 08:33) Soltvadkerti virágok
  • samu69: Nem értek egyet a képviselő úrral. Én szeretek kerékpározni és nehogy már Ön mondja meg, hogy csak... (2012.12.16. 14:37) Rossz úton járunk!

Linkblog

Termelői borkimérés

2015.05.13. 20:00 Zsikla Győző

  Az önkormányzati választási kampányban minden jelölt fontosnak tartotta a munkahely teremtést a fiatalok helyben tartása végett. Soltvadkerten a szőlőtermesztésnek és a borászatnak komoly hagyományai vannak. Én is szőlőtermesztő vagyok és egyébként borász is, ez adta az ötletet, hogy a borértékesítést megpróbáljam és a tapasztalataimat itt a blogon közzétegyem. A borászat a mezőgazdaság elit ágazatának számít szerencsésebb borvidékeken. Hátha sikerül a vadkerti fiataloknak is megélhetést találniuk ezen a területen. Néhány borászat - igaz évtizedes munkával – sikeresen megoldotta ezt a feladatot. Nos a termelői borkimérés az őstermelők lehetősége. Kell egy pince bortároló hordókkal, tartályokkal, szőlőfeldolgozó eszközökkel. 250 hektoliter alatti pincére viszonylag egyszerű a NÉBIH-től a működési engedélyt megkapni. A NAV Megyei Vám és Pénzügyőr Igazgatóságához kell beadni az adóraktári engedély iránti kérelmet. A termelői borkimérési szándékot is itt kell bejelenteni a megfelelő nyomtatványokkal. Előzetesen a helyi önkormányzat jegyzőjéhez is be kell jelenteni ezt a szándékot. A Járási Népegészségi Intézet ellenőrzi a pincét. Tiszta és kulturált körülmények szükségesek, hideg-meleg vizes kézmosó a pincében, csempézett, vagy olajfestékkel kifestett részen. Még néhány könnyebben teljesíthető feltételnek is eleget kell tenni. Ha minden jól megy - a pincén kívül - három-négy hónap, sok utánajárás és kb. százezer forint szükséges. A bor, vagy a borok elkészítése egy külön történet, és ha jól sikerültek lehet forgalomba hozatali engedélyt kérni a NÉBIH-től. Ez további költség és idő. Mikor minden megvan, jöhetnek a vevők. De nemigen jönnek! Interneten próbáltam jó minőségű bort 200 forint/liter áron hirdetni, még így is szerény az érdeklődés. Jelen állás szerint több éves munka szükséges, hogy éves szinten néhány száz hektóliterre vevőkört tudjak kialakítani. Mivel őstermelőként csak közvetlenül a fogyasztóknak adhatok el lehet, hogy megpróbálom a vállalkozást is, hogy a viszonteladókat is megcélozhassam. Mindez újabb több százezres költséget jelentene a siker legcsekélyebb garanciája nélkül. Megvan a tiszteletdíjam helye… Tapasztalataimról beszámolok, hátha sikerül követendő példát létrehoznom? Jelenleg még vesztésre állok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zsiklagyozo.blog.hu/api/trackback/id/tr897457294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása