HTML

Soltvadkert

Célom Soltvadkert város önkormányzati képviselőjeként a munkámmal kapcsolatos ügyek ismertetése. Várom a lakosság hozzászólásait. Ha képviselői segitségre van szükség - bármivel kapcsolatban - írjanak a zsiklagyozo@gmail.hu címre. Tisztelettel: Zsikla Győző

Friss topikok

  • Lajos László Fekete: Majd ú gy járnak a szőlő ültetvényekkel is mint annak idején a tejelő szarvasmarha állomány csökk... (2019.09.22. 16:00) Javaslat a szőlőtermelők megmentésére
  • Magdolna Kugelman: Győző!Miért hagyatkozol szóbeszédre a borfogyással kapcsolatban?Miért nem kérdezel meg engem?Ponto... (2014.05.06. 19:40) Az olasz tablettás bor
  • dr rohonczy: A blogban leírt, az utak állapotával kapcsolatos megállapításaid tények.Ilyen minősíthetetlen álla... (2014.03.13. 18:31) Soltvadkerti rossz utak
  • Dalma Grosz: Maximálisan egyetértek Zsikla úrral. Bizony sokszor szembesültem már én is ezekkel a csúf virágágy... (2013.05.31. 08:33) Soltvadkerti virágok
  • samu69: Nem értek egyet a képviselő úrral. Én szeretek kerékpározni és nehogy már Ön mondja meg, hogy csak... (2012.12.16. 14:37) Rossz úton járunk!

Linkblog

Sok a rákos beteg vadkerten

2018.06.21. 16:50 Zsikla Győző

Előre bocsájtom, hogy írásomat a segítő szándék vezérli. A tévedés jogát fenntartom, segítségül a józan paraszti észt hívom. Egyes vélekedésekkel szemben szerintem a felvetett problémáért nem a műanyag gyártó üzemek a felelősek, az ilyen vélekedés tévútra viszi az ügyet!

I. Statisztikák:  Háziorvosaink adatai szerint 2017-ben 266 daganatos beteg volt Soltvadkerten. (A 18 éven aluliak statisztikája ebben nincs benne, de remélem köztük még nincs...)    

Az országos adatot egy újságcikkből idézem:    „Magyarországon az elmúlt 15 évben megduplázódott a tízezer lakosra jutó rosszindulatú daganatos megbetegedések száma, ezért körülbelül 300 ezer rákbeteg magyar ember él ma közöttünk” – hangsúlyozta Dr. Szabó János, a Rákbetegek Országos Szervezetének elnöke. ( Blikk 2017. 02. 03.)

Ha Magyarország lakosságát 9 millió 800 ezernek vesszük akkor az arány kb. 3 %. Ha Soltvadkert lakosságát 7800 főnek vesszük itt az arány 3,4 %.  Minimális eltérés mondhatnánk, de ez a 0,4 % 31 embert jelent! Tehát az országos átlagnál kicsit rosszabb, holott a kisvárosi környezet az átlagnál jobb egészségügyi helyzetet feltételez.

 II.    A szokásos okokat ismerjük, szerintem vadkerten ezekhez a következők adódnak hozzá:  

1. Sok ezer gépjármű halad át vadkerten naponta port, füstöt és benne káros anyagokat hagynak itt.

2. Büszkék vagyunk rá, hogy az ország legnagyobb hegyközsége vagyunk, de ez azt is jelenti, hogy a szőlősgazdáink az országban a legtöbb vegyszert itt permetezik ki.

3. Vitathatatlan, hogy itt is, mint ahogy az országban máshol is a szegények és az ostobák tüzelnek télen műanyag hulladékkal. Ami plusz, a román vendégmunkások nem is értik miről beszélek, amikor azt mondom, hogy ne tegyék, hiszen náluk odahaza ez természetes. 

4. Lehetséges, hogy van más is amiről nem tudok.

III. Mit lehet tenni? 

Sok mindent, amelyek közül most javaslok néhányat:

1. Ablakba, vagy falba szerelhető légszűrős szellőzők. Éjszaka a hálószobában télen az egész lakásban por és pollen mentes levegő biztosítható. A penészedést, dohosodást is megszünteti. Áruk a pár tízezer forinttól a több százezres hőcserélős szellőztetőkig terjed. 

2. A permetező gazdák használjanak védőfelszerelést! Egyszerűnek tűnik, de valamiért tízből jó ha egy használ. 

3. A rákszűréseken való részvétel, egészségesebb táplálkozás, több mozgás, stb.

Ha valakinek van még ötlete írja meg! Nincs mire várni! Jövőre lehet, hogy rám kerül a sor, vagy rád! Megelőzni sokkal könnyebb, mint meggyógyulni, szerencsére már erre is egyre jobbak az esélyek. De semmit sem kapunk ingyen, törődni kell egészségünkkel. Tudom sok a dolgunk, de erre kell időt szánni, mert különben semmi re sem lesz!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zsiklagyozo.blog.hu/api/trackback/id/tr1014062821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása