HTML

Soltvadkert

Célom Soltvadkert város önkormányzati képviselőjeként a munkámmal kapcsolatos ügyek ismertetése. Várom a lakosság hozzászólásait. Ha képviselői segitségre van szükség - bármivel kapcsolatban - írjanak a zsiklagyozo@gmail.hu címre. Tisztelettel: Zsikla Győző

Friss topikok

  • Lajos László Fekete: Majd ú gy járnak a szőlő ültetvényekkel is mint annak idején a tejelő szarvasmarha állomány csökk... (2019.09.22. 16:00) Javaslat a szőlőtermelők megmentésére
  • Magdolna Kugelman: Győző!Miért hagyatkozol szóbeszédre a borfogyással kapcsolatban?Miért nem kérdezel meg engem?Ponto... (2014.05.06. 19:40) Az olasz tablettás bor
  • dr rohonczy: A blogban leírt, az utak állapotával kapcsolatos megállapításaid tények.Ilyen minősíthetetlen álla... (2014.03.13. 18:31) Soltvadkerti rossz utak
  • Dalma Grosz: Maximálisan egyetértek Zsikla úrral. Bizony sokszor szembesültem már én is ezekkel a csúf virágágy... (2013.05.31. 08:33) Soltvadkerti virágok
  • samu69: Nem értek egyet a képviselő úrral. Én szeretek kerékpározni és nehogy már Ön mondja meg, hogy csak... (2012.12.16. 14:37) Rossz úton járunk!

Linkblog

Javaslat a szőlőtermelők megmentésére

2019.09.15. 17:37 Zsikla Győző

Ha tartósak lesznek az idei évi szőlőárak, akkor jelentős szőlőkivágás fog történni a következő években és szőlősgazdák ezreinek kell új megélhetés után nézni!  A szőlőkivágások miatt, a termelés közvetett adóvonzatainak elmaradásából jelentős lesz a központi bevételkiesés is. Javaslataim feltételezik, hogy a termelők közül sokan hajlandók áldozatot hozni, ami azt jelentené, hogy bort készítenek a megtermelt szőlőjükből, mint ahogy azt néhány éve én is teszem.

Javaslataim:

1 . Az elöregedett szőlőültetvényekre, valamint azoknak a gazdáknak, akik nem tudnak bort készíteni  támogatást kell biztosítani a szőlőterület végleges kivágására!

 2. Termelői borkimérést az ország bármely településén lehessen nyitni.

  3. A termelői borkimérésben is lehessen alkalmi munkavállalót foglalkoztatni.

  4. A termelői borkimérésekre alkalmas üzlethelyiségek megvásárlására és felújítására írjon ki a Kormány, kedvező pályázatokat. A pályázatok megírásában is kapjanak a termelők segítséget.

Indoklás:

Az 1-es ponthoz: Amennyiben valóban csökkent a borfogyasztás és az értékesítési lehetőség, akkor segíteni kell a termelést befejező termelőket, valamint azokat, akik nem tudják a borkészítést megoldani.

A 2-es ponthoz: Jelenleg a - termeléstől - egy bizonyos távolságon belül és Budapesten lehet termelői borkimérést nyitni, holott pont a bortermelő helyektől távol volna rá nagyobb igény.

A 3-as ponthoz: A szőlő és bortermelő jelenleg csak saját maga illetve a családtagok segítségével árulhatja a borát. Aki termel nincs ideje az üzlethelyiségben árulni, ezért célszerű lenne engedélyezni, hogy alkalmazottal oldja meg.

A 4-es ponthoz: A jelenlegi szőlőárak nem teszik lehetővé, hogy megfelelő színvonalú és magas higiéniai követelményeknek megfelelő üzlethelyiséget tudjon a termelő beállítani, ezért szükséges a támogatás.

 

Várható hatás:

Néhány év alatt országos termelői borértékesítő hálózat jönne létre ellenőrizhető körülmények között, a színvonalas kézműves minőségű borok eladására. A termelők jövedelme nőne, a fogyasztók a verseny következtében egyre jobb minőségű borokat vásárolhatnának elfogadható áron. A jelentős értéket képviselő szőlős birtokok megmaradhatnának. Az állam sem veszítene, mert ugyan kiesne a bor Áfa bevétele ezen a csatornán, viszont kompenzációs visszatérítés sem történne. Szerintem ez az intézkedés csomag segítene, de ha másnak van jobb javaslata tegye közzé!

Zsikla Győző

szőlőtermelő, borász

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zsiklagyozo.blog.hu/api/trackback/id/tr8115093780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lajos László Fekete 2019.09.22. 16:00:49

Majd ú
gy járnak a szőlő ültetvényekkel is mint annak idején a tejelő szarvasmarha állomány csökkentésével. Lesz piaca az olasz spanyol és egyéb boroknak, csak éppen a hazai termelőket teszik tönkre !
süti beállítások módosítása