Már két hónapja, hogy megnyitottuk a termelői borkimérésünket, a Bocskai utca 46. szám alatt is. Ez úgy függ össze a közéleti tevékenységemmel, hogy megígértem: beszámolok az eredményekről. A megnyitás tennivalói miatt kevesebb időm maradt ide írni, most igyekszem bepótolni. A bürokrácia ezt a tevékenységet is hátráltatja: Például a mindennapos nyilvántartások mellett 20 ezerért kémiai kockázatelemzést kellett készítettünk, hogy domestost használhassunk az üzlethelyiség felmosására! A vásárlók érdeklődése a várakozásaimnak megfelelően alakul. A saját üzlethelyiség ellenére még nincs jelentős haszon ezen a tevékenységen. Úgy tűnik, hogy legalább egy évig kell kitartani a jelenlegi forgalomnövekedési ütemnek, hogy azt mondhassam: megéri a plusz munka. Annyi tanulságot már egyértelműen kijelenthetek, hogy csak az fogjon neki borkimérésnek, aki kiváló borokat képes készíteni! Nem csak a szakmai zsűrinek kell megfelelni, első a fogyasztók tetszése! Egy korszerű borászat jelentős befektetést igényel, például a gyors szőlőfeldolgozáshoz zuzó-bogyozó, automata prés, jó szivattyú kell. A fehér és rozé borhoz meg kell oldani az erjedő must hűtését, és még sorolhatnám… Jól jönne, egy pályázat, amely segítene mindezekben. Megszállottan kell szeretni a borászatot, másként ez nem működhet! Szerencsére sok örömet is találok benne! A fiaimat is bevontam a munkákba, de a szenvedélyt még nem érzem a részükről, azonban a borkóstolás része már tetszik nekik.
A szőlőben duzzadnak a rügyek: új termés, új remény születik, már dolgozunk a 2016-os évjáraton!