HTML

Soltvadkert

Célom Soltvadkert város önkormányzati képviselőjeként a munkámmal kapcsolatos ügyek ismertetése. Várom a lakosság hozzászólásait. Ha képviselői segitségre van szükség - bármivel kapcsolatban - írjanak a zsiklagyozo@gmail.hu címre. Tisztelettel: Zsikla Győző

Friss topikok

  • Lajos László Fekete: Majd ú gy járnak a szőlő ültetvényekkel is mint annak idején a tejelő szarvasmarha állomány csökk... (2019.09.22. 16:00) Javaslat a szőlőtermelők megmentésére
  • Magdolna Kugelman: Győző!Miért hagyatkozol szóbeszédre a borfogyással kapcsolatban?Miért nem kérdezel meg engem?Ponto... (2014.05.06. 19:40) Az olasz tablettás bor
  • dr rohonczy: A blogban leírt, az utak állapotával kapcsolatos megállapításaid tények.Ilyen minősíthetetlen álla... (2014.03.13. 18:31) Soltvadkerti rossz utak
  • Dalma Grosz: Maximálisan egyetértek Zsikla úrral. Bizony sokszor szembesültem már én is ezekkel a csúf virágágy... (2013.05.31. 08:33) Soltvadkerti virágok
  • samu69: Nem értek egyet a képviselő úrral. Én szeretek kerékpározni és nehogy már Ön mondja meg, hogy csak... (2012.12.16. 14:37) Rossz úton járunk!

Linkblog

Az egyszer már bevált javaslat a szőlőtermelők megmentésére

2019.09.22. 12:39 Zsikla Győző

 

1998.09.29. (A Magyar Országgyűlésben)

 Felszólalás a szőlősgazdák érdekében (rövidített változat az Országgyűlés jegyzőkönyvéből.)

ZSIKLA GYŐZŐ (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A gabona és a léalma felvásárlási gondjai mellett szeretném most a figyelmet felhívni a fehér szőlő felvásárlási gondjaira. Az említett szőlők meghirdetett ára olykor csak 23-24 forint kilogrammonként. Ez a termelőknek még az önköltségét sem fedezi. (Közbeszólás a FKGP soraiból: Így van!) 

Kérdezem az államtitkár urat, hogy milyen intézkedéseket tesz vagy tett a minisztérium ez ügyben. Köszönöm. (Taps a FKGP soraiban.)

SZABADI BÉLA földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa javaslatára, illetve az április és július 30-ai rendkívüli borkészlet felmérések adataira támaszkodva különböző intézkedéseket határozott el a földművelésügyi kormányzat.

Kihirdetés alatt van, hogy az 1998. évi óborkészlet mérséklése érdekében 214 ezer hektoliter bor lepárlásához 35 forint/liter mértékű intervenciós támogatás a rendeletben meghatározott minőségű szőlőbor 50 forint/liter alapáron történő felvásárlása esetén.

Aláírás előtt van a fehér szőlő készleteinek felvásárlását elősegítő kamattámogatás.

 

ZSIKLA GYŐZŐ (FKGP): Tisztelt Államtitkár Úr! A felsorolt intézkedések elsősorban a felvásárlókat érintik. Ők a kapott támogatásból nem továbbítanak általában semmit a termelők felé. Felhívom a figyelmét, hogy a borlepárlási lehetőségből a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a kistermelőket kirekesztette. A teljesen lehetetlen helyzetbe került fehér szőlő-termelők érdekében kérem a minisztériumot, hogy programunknak megfelelően közvetlen termelői támogatással segítsen rajtuk is. (Taps a FKGP soraiban.) 

SZABADI BÉLA földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Önnel személy szerint külön is kapcsolatban áll a Földművelésügyi Minisztérium vezetése (Derültség.), hiszen az ön javaslatait eddig is megvizsgáltuk, azokra választ adtunk, és ennek alapján alakítottuk ki a Földművelésügyi Minisztériumnak ezeket a támogatási formáit. Természetesen készek vagyunk arra, hogy további lehetőségeket kutassunk fel annak érdekében, hogy a szőlő- és a borágazat helyzete ne romoljon, tehát készek vagyunk a további együttműködésre. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ezt követően a minisztérium elfogadta a javaslatomat és megszületett a minden idők legsikeresebb borlepárlási rendelete, amelynek következtében kétszeresére nőttek a szőlőfelvásárlási árak:

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 65/1999. (VIII. 6.) FVM rendelete az 1999. évi óborkészletek csökkentését elősegítő borlepárlási intervenciós támogatásáról : (részlet)

  1. 4. § (1) Az a bortermelő — a kistermelő kivételével —, aki lepárlás céljából bort adott át, az átadott bor minden litere után másfél kilogramm, fehér bort adó szőlőt köteles a feldolgozás helye szerinti borvidék szőlőtermelőjétől felvásárolni. A felvásárlást 1999. szeptember 1. és október 31. közötti időszakban kell teljesíteni. Felvásárolni csak a szőlőtermelő tulajdonában, illetve használatában lévő területről származó szőlőt lehet. Nem vásárolható fel az Irsai Olivér és a Cserszegi fűszeres szőlőfajta. (2) A bortermelő a 20 C-fokon mért, 17,1—18 mustfokos szőlő minden kilogrammja után 30 forint nettó (kompenzáció vagy áfa nélküli) árat köteles megfizetni a szőlőtermelőnek a szőlőfelvásárlást követő harminc napon belül. Ettől az érték-intervallumtól eltérő mustfok esetén, az eltérés irányának megfelelően kilogrammonként és minden megkezdett egész fok eltérés alapján az átvételi árat nettó két forinttal kell módosítani.

Az általam az akkori felvásárlási ár felett 10 forinttal meghatározott védőárat is meghaladták a következő felvásárlási árak, mert a felvásárlási kötelezettség árfelhajtó keresletet hozott létre.

Tehát a megoldás: meghatározott minimum áron történő felvásárláshoz kötni a borászatok támogatását. Ez működött! A kisgazda agrárvezetés a négyéves ciklusban három lepárlást és számtalan egyéb intézkedést tett a szőlősgazdák érdekében és a szőlőágazat 20 évig működött! A választók - köztük a szőlősgazdák - úgy döntöttek, hogy nem kellenek kisgazdák a Parlamentbe, vajon most ki segít rajtuk?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zsiklagyozo.blog.hu/api/trackback/id/tr5915158434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása