HTML

Soltvadkert

Célom Soltvadkert város önkormányzati képviselőjeként a munkámmal kapcsolatos ügyek ismertetése. Várom a lakosság hozzászólásait. Ha képviselői segitségre van szükség - bármivel kapcsolatban - írjanak a zsiklagyozo@gmail.hu címre. Tisztelettel: Zsikla Győző

Friss topikok

  • Lajos László Fekete: Majd ú gy járnak a szőlő ültetvényekkel is mint annak idején a tejelő szarvasmarha állomány csökk... (2019.09.22. 16:00) Javaslat a szőlőtermelők megmentésére
  • Magdolna Kugelman: Győző!Miért hagyatkozol szóbeszédre a borfogyással kapcsolatban?Miért nem kérdezel meg engem?Ponto... (2014.05.06. 19:40) Az olasz tablettás bor
  • dr rohonczy: A blogban leírt, az utak állapotával kapcsolatos megállapításaid tények.Ilyen minősíthetetlen álla... (2014.03.13. 18:31) Soltvadkerti rossz utak
  • Dalma Grosz: Maximálisan egyetértek Zsikla úrral. Bizony sokszor szembesültem már én is ezekkel a csúf virágágy... (2013.05.31. 08:33) Soltvadkerti virágok
  • samu69: Nem értek egyet a képviselő úrral. Én szeretek kerékpározni és nehogy már Ön mondja meg, hogy csak... (2012.12.16. 14:37) Rossz úton járunk!

Linkblog

Kerékpárutak

2011.04.09. 13:50 Zsikla Győző

 

 
2010.11.25-ei bejegyzésemben írtam a selymesi kerékpárúttal kapcsolatban a következőt:
„Selymesi kerékpárút: Az előző bejegyzésemhez híven napirend előtt rákérdeztem a kerékpárút közepén maradt villanyoszlopok ügyére. A polgármester válasza: A beruházó hibázott, nem kérte meg időben az engedélyeket, de ha ő nem egyezett volna bele ebbe a megoldásba, az önkormányzatok  késve jutnának a pályázati pénzhez. Jogi felelősség nem terheli, az erkölcsi felelősséget vállalja.
Ha - ne adja az ég - balesetet okoznak az ottfelejtett  oszlopok, az érintetteket azt hiszem ez a válasz nem fogja vigasztalni!”
 
Először is nem az önkormányzatok jutottak volna később a pénzhez, hanem a kivitelező cég!
Sajnos a baleset bekövetkezett az utolsó pillanatban, az oszlopok kivétele során. A reggeli ködben egy hölgy bele ment a munkagödörbe kerékpárral, a hírek szerint eltört a nyakcsigolyája?
A március 31-ei testületi ülésen megkérdeztem Polgármester Urat érez-e ezért erkölcsi felelősséget, illetve meglátogatja-e a balesetet szenvedett hölgyet?
Válaszában utalt rá, hogy a kivitelező gondatlanságából következett be a baleset, mosolyogva mondta, hogy ez alapján mindenki döntse el, hogy neki van-e ehhez valami köze. Szerintem pedig tény, ha a kivitelező cég érdekében nem írja alá a szerződés módosítását, hogy az oszlopok a kerékpárút közepén maradhassanak a használatba adást követően is, akkor ez a baleset most nem következhetett volna be!
Nemsokára újabb kerékpárutat is építtetünk! Még 2008 novemberében döntöttünk arról, hogy Kecellel közösen pályázatot nyújtunk be a Soltvadkert-Kecel közötti kerékpárút építésére. Az előterjesztés szerint ez 9025 méter lenne, ebből Soltvadkertre 5115 méter esne. Soltvadkert 25,5 Millió forint önrészt  biztosít hozzá, az önrész aránya 15%-os. Ebből kiszámítható, hogy a közös önerő 45 M forint és a beruházás várható összege 300 M forint. Több mint 33.000 forint méterenként!
Ha két méter széles lesz, akkor is 16.500 forint/m2 . Utána néztem, hogy a cégek mennyiért vállalnak aszfaltozást, egy példa: Betonútalap készítése 15cm vastagságban anyagár + munkadíj 2.340Ft/m2 ,hengerelt aszfalt 5cm vastagon anyag + munkadíj 2.290 Ft/m2. Szerintem nem lesz ilyen vastag, de ha mégis, akkor is a terület, a tervezés és a földmunka több mint 10.000 Ft/m2! Ezt rablásnak tartom! Miközben a főútjaink és az utcáink egy része járhatatlan! Ha a négyzetméter árakat nézem a széles főutat öt cm-es aszfalttal kevesebb pénzért lehetne felújítani, mint ezt a kerékpárutat megépíttetni. Itt folynak el a közpénzek, ezért nem szavaztam meg! Nem a kerékpárúttal van bajom, hanem a megvalósítás hogyanjával. Fideszes képviselőtársaim is felháborítónak tartották a beruházás összegét, de „úgy sem fog nyerni ez a pályázat, ne tartsunk be Kecelnek” indokkal megszavazták. Micsoda véletlen ez a pályázat bezzeg nyert, miközben számtalan más fontos ügyre nincs pénz! 2010 szeptemberében fogadta el testületünk a következő határozatot: „Soltvadkert Város Önkormányzat Képviselőtestülete hozzájárul Soltvadkert-Kecel között kerékpárút létesítéséhez.  A Képviselő-testület a pályázatban erre a célra megjelölt összeget fordítja az ingatlan tulajdonosok kártalanítására.” Mindezt azért írtam le, mert a mostani testületi ülésen a többség úgy döntött, hogy az idézett és érvényben lévő saját határozatával szemben az egyik érintett földtulajdonos ne a megnyert pályázati pénzből legyen kártalanítva, hanem az 1100m2 szőlő és út, rét művelési ágú területéért összesen 15527 m2 gyep művelési ágú két önkormányzati területet adjunk cserében! Tizennégyszer akkora területet a sajátból, amikor a pályázatban megvan erre a pénz, sőt indokolatlanul sok pénz van! Nem szavaztam meg, mert jogtalannak és erkölcstelennek tartom! Az érintett földtulajdonos ragaszkodott a földtulajdonhoz. Rendben ez érthető, akkor ajánljuk fel neki, hogy a területéért a pályázatból kapott pénzért cserébe odaadjuk a kért területet, az eredmény ugyanaz, csak megkapjuk a földünk ellenértékét.  A két területünk legkevesebb 500 ezer forintot ér. A kivitelezőnek ennyivel több marad. Miért nem az önkormányzat érdekeit képviseljük, hanem a kivitelező cégét? Ugyanaz, mint a selymesi  kerékpárút esetében. Nem lennék meglepve, ha ennek  a kerékpárútnak a kivitelezését is ugyanaz a cég nyerné meg, mint a selymesit….
 

Utóirat:  Polgármester Úr megfedett, amiért valótlan adatokat szerepeltetek írásomban. Megkaptam tőle a keceli kerékpárút költségvetését, valamint Kecel város honlapján megtaláltam a beruházás adatait. Ezek alapján a kerékpárút: 8954 m hosszú, költsége bruttó 329 096 497 Ft,  szélessége: 2,7 méter (ez kb. 13600Ft/m2). Azért ez sem kevés! Tévedésem fő oka, hogy a régi kerékpárút szélességét vettem, (például Selymes- Vadkert közötti szakasz ) ami nics 2,7 m széles. Elnézést nem tudhattam, hogy ez szélesebb lesz!  De továbbra is az a véleményem, ha ilyen drága egy kerékpárút építése akkor ezzel várni kellene, ezt a sok pénzt inkább a gazdaságot is élénkítő beruházásokra kellene fordítani, például a nagyon rossz állapotú 53-as és 54-es út felújítására. Kritikám e részét a pályázatok kiíróinak szántam. Lehet arra gondolnak, hogy az egyre több munkanélküli csak kerékpárt tud majd fenntartani? Az 500 ezer forintos földcserére az volt a válasz, hogy az érintett földtulajdonos makacs volt és csak e megoldásban volt partner. Nem tudom elhinni, hogy van olyan soltvadkerti, aki szándékosan okoz ekkora kárt városának! Eldöntöttem beszélek vele... 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zsiklagyozo.blog.hu/api/trackback/id/tr802811931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása