HTML

Soltvadkert

Célom Soltvadkert város önkormányzati képviselőjeként a munkámmal kapcsolatos ügyek ismertetése. Várom a lakosság hozzászólásait. Ha képviselői segitségre van szükség - bármivel kapcsolatban - írjanak a zsiklagyozo@gmail.hu címre. Tisztelettel: Zsikla Győző

Friss topikok

  • Lajos László Fekete: Majd ú gy járnak a szőlő ültetvényekkel is mint annak idején a tejelő szarvasmarha állomány csökk... (2019.09.22. 16:00) Javaslat a szőlőtermelők megmentésére
  • Magdolna Kugelman: Győző!Miért hagyatkozol szóbeszédre a borfogyással kapcsolatban?Miért nem kérdezel meg engem?Ponto... (2014.05.06. 19:40) Az olasz tablettás bor
  • dr rohonczy: A blogban leírt, az utak állapotával kapcsolatos megállapításaid tények.Ilyen minősíthetetlen álla... (2014.03.13. 18:31) Soltvadkerti rossz utak
  • Dalma Grosz: Maximálisan egyetértek Zsikla úrral. Bizony sokszor szembesültem már én is ezekkel a csúf virágágy... (2013.05.31. 08:33) Soltvadkerti virágok
  • samu69: Nem értek egyet a képviselő úrral. Én szeretek kerékpározni és nehogy már Ön mondja meg, hogy csak... (2012.12.16. 14:37) Rossz úton járunk!

Linkblog

Özönvíz

2010.12.10. 14:21 Zsikla Győző

A vízóra aknánkban soha nem látott magasságot mutat a talajvízszint! Eddig az is ritka volt, hogy az aljában néhány centi magasan megjelent a víz. Most ahogy a fénykép is mutatja, 25cm-re van az akna fedél aljától és kb. 50 cm-re az udvar szintjétől. A kertben itt-ott már áll a víz.

A vályogházak falai, a melléképületek, ólak sok helyen már feláztak. Ez a kép ezt mutatja:
Ha a tél csapadékos lesz, és a talajvíz tovább emelkedik, akkor házak fognak Soltvadkerten összedőlni!!!
A csapadékvíz elvezetés és a talajvíz szint összefügg, de nem ugyan az a probléma. Ugyanis ahol a felszíni csapadékvizet a csatornák el tudják szállítani a talajvízszint ott is emelkedik. A vízelvezetés zöme a Hosszúvízbe és onnan a Büdös-tóba, vagy közvetlenül a Büdös-tóba történik. Hosszútávon ezért a Hosszúvíz és a Büdös-tó vízszintje határozza meg Soltvadkerten a talajvíz szintjét. Mivel ezeken a helyeken a vízszint magas, ezért Vadkertre visszaduzzad a víz és emelkedik a talajvízszint. Egyszerű paraszti eszem szerint akkor eddig is és most is gyorsan engedni kellene a vizet a Büdös-tóból! Hihetetlen, de nem így történik!!! Követtem a víz útját és a következőket láttam: A Hosszú vízbe a csatornákon alig folyik a víz, az áteresznél a szemét és a békalencse meg sem mozdult:
Mert tele a Hosszúvíz:
A Hosszúvízből a víz a bócsai úti kövesút alatti átereszen folyik a tó felé (meszes gödröknél), de csak folydogál! Az áteresz keresztmetszete szűk, és a Hosszúvíz felőli oldalon azt is benőtték a vízi növények:
Csak a másik oldalon lett kipucolva néhány méter hosszon. Azt követően a sűrű növényzet akadályozza a víz útját a tó felé. Ezt a csatornát igen régen pucolhatták ki! Íme:
A polgármester Úr beszélt róla, hogy csak nemrég nyitották meg a tóból teljes keresztmetszeten a víz leeresztést és ez hiba volt. Valóban hiba volt, mert eddig lett volna hova ereszteni a vizet, de mostanra minden irányból zúdul a csatornába a víz és ezért az is eléggé visszaduzzaszt. De még annyi sem folyik bele, amennyit győzne elszállítani! Az itteni átereszen ugyanis egy sűrű rács torlaszolja el a víz útjának kb. 50%-át, a rácson fennakadó növényzet pedig a maradékot. Az eredmény a víz alig csordogál! A rácsot rendszeresen kellene takarítani! Az áteresz után homokzsákokkal volt eltorlaszolva a csatorna ezek is csak részben lettek eltávolítva. Hihetetlen, hogy miközben egy ház fala már kidőlt Soltvadkerten a víz miatt, a víz leeresztése ilyen nemtörődöm módon történik. Ezen a szeméttel eltorlaszolt rácson átfolyó víz szabadítja meg Vadkertet a „szakemberek”szerint a belvíztől:
A szétdobált homokzsákok a csatorna partján környezetvédelemből „mutatnak példát” a lakosságnak:
 Lehet, hogy ez a szakasz más vízügyi hatóság hatásköre, de biztos nem haragudnának meg, ha az önkormányzat a vadkertiek érdekében pucoltatná az átereszeket.
6 órára megyek az Adventi hangversenyre a katolikus templomba, ott találkozom a város vezetőivel, jelzem nekik a látottakat és kérem, hogy intézkedjenek.
További képek a nyaralók helyzetéről, szőlőkről, szántóföldekről a város szélén, és a régebbi bejegyzésemben szereplő dűlőút mostani állapota:
 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zsiklagyozo.blog.hu/api/trackback/id/tr992506693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása