HTML

Soltvadkert

Célom Soltvadkert város önkormányzati képviselőjeként a munkámmal kapcsolatos ügyek ismertetése. Várom a lakosság hozzászólásait. Ha képviselői segitségre van szükség - bármivel kapcsolatban - írjanak a zsiklagyozo@gmail.hu címre. Tisztelettel: Zsikla Győző

Friss topikok

  • Lajos László Fekete: Majd ú gy járnak a szőlő ültetvényekkel is mint annak idején a tejelő szarvasmarha állomány csökk... (2019.09.22. 16:00) Javaslat a szőlőtermelők megmentésére
  • Magdolna Kugelman: Győző!Miért hagyatkozol szóbeszédre a borfogyással kapcsolatban?Miért nem kérdezel meg engem?Ponto... (2014.05.06. 19:40) Az olasz tablettás bor
  • dr rohonczy: A blogban leírt, az utak állapotával kapcsolatos megállapításaid tények.Ilyen minősíthetetlen álla... (2014.03.13. 18:31) Soltvadkerti rossz utak
  • Dalma Grosz: Maximálisan egyetértek Zsikla úrral. Bizony sokszor szembesültem már én is ezekkel a csúf virágágy... (2013.05.31. 08:33) Soltvadkerti virágok
  • samu69: Nem értek egyet a képviselő úrral. Én szeretek kerékpározni és nehogy már Ön mondja meg, hogy csak... (2012.12.16. 14:37) Rossz úton járunk!

Linkblog

Gazdatüntetés

2020.04.01. 22:13 Zsikla Győző

Most, hogy több időt töltök otthon a vírus miatt, volt időm a régi emlékek megtekintésére. Ilyenek az 1997-es gazdatüntetés videói is. Emlékezünk még rá? Ennek köszönhetjük, hogy őstermelőként készíthetünk bort, kedvezően adózhatunk, visszaigényelhetik a gazdák a gázolaj jövedéki adóját,stb, stb. Lezártuk a fél országot és térdre kényszerítettük az akkori kormányt, ezt jelenti az összefogás! Több hajam volt és kevesebb kilóm, örülök, hogy a gazdák szóvivője lehettem! Részlet az akkori tv1 Napkelte című adásából.

Szólj hozzá!

Tűzrevaló jó tanács

2019.10.20. 16:05 Zsikla Győző

Kezdődik a fűtésszezon, és az általános gondolkodás az a vadkerti emberek egy részénél, hogy ugyan mi probléma lehet pár flakon vagy egy kicsi kupac szemét elégetésével. Jól ég, meleget ad! És mi kell ennél több? A távolabbi hatásokat elemezve azonban végig kell gondolnunk egyszerű logikussággal, hogy mi is a helyzet, mi várható! A legegyszerűbb és mindenki számára észlelhető probléma, hogy büdös. A lakók ajtót, ablakot becsukva próbálnak menekülni a szag elől, mert sajnos a száradó ruhán és a véletlenül nyitva maradt ablak miatt a szobán is érezhető még sokáig. Kellemetlen! Tönkreteszi a kéményt, a kazánt hosszú távon, így olcsóbb megoldásnak tűnhet a szemét égetése napi szinten, de a jövőre nézve nem az. Megdöbbentő adat, hogy Magyarországon a felhalmozódó háztartási hulladékot több százezren égetik el. Nem csak rászorulók, hanem minden társadalmi rétegben élő, leginkább, akik vegyes tüzelésű kazánnal rendelkeznek. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése szerint Magyarországon csak a PM2,5-részecskeszennyezés miatt évente 12.800 ember hal meg. Nálunk éves szinten megközelítőleg 30-40 ember halálát okozzák közvetlenül vagy közvetetten a környezeti ártalmak. Ennek nagy részéről az otthon elégetett szemét tehet, kisebb mértékben pedig a városon áthaladó forgalom. De amit nem veszünk tudomásul, pedig nagyon is lényeges, hogy ez nem csak halált okoz, hanem rengeteg fajta krónikus betegséget, melyek kihatással vannak saját és gyermekeink megszokott életére. Veszélyes! A műanyag égetés során keletkező legveszélyesebb vegyületek az úgynevezett poliklórozott dibenzo-dioxinok és furánok. Ezek a vegyületcsoportok mérgezőek, rákkeltők és génkárosító hatásúak. Ami azt jelenti, hogy a rákos megbetegedés mellett, ami magas Soltvadkerten, számos egyéb egészségügyi probléma felléphet. Például emelkedhet a meddőség, vetélés, magzatkárosító betegségek, a vese- és májfunkciós problémák. Kiemelném, hogy egy kutatás szerint Soltvadkerten a felnőtt lakosság tekintetében, kezelések és vizsgálatok alapján: asztmásnak diagnosztizált 133 fő és egyéb krónikus légúti- és tüdőbetegségben szenved 461 fő a 2017-es háziorvosi jelentés alapján. Emellett az allergiások száma is kiemelkedően magas, ami szintén összefüggésbe hozható a légszennyezettséggel. Felelőtlenség, ha nem veszünk róla tudomást! Aki hulladékot éget, az megvalósítja a Büntető Törvénykönyvről 2012. évi C. törvény (Btk.) 248. § (1) bekezdés a) és b) pontjába ütköző és a (2) bekezdés szerint minősülő veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntettét. A hulladék ugyan nem veszélyes anyag, de az égésterméke igen, ezért bűncselekmény, aminek több százezer forint a büntetési tétel, de súlyosabb esetben akár letöltendő szabadságvesztés is lehet. Kérünk mindenkit, hogy ne a büntetés legyen a megoldás! Fontos, hogy a város lakói egységesen, együttműködve tegyenek környezetükért, önmagukért és gyermekeik egészségéért!

Szabadi Lívia Egészségfejlesztő mentálhigiéne egyetemi szakon végzős hallgató

Zsikla Győző  önkormányzati képviselő

Szólj hozzá!

Az egyszer már bevált javaslat a szőlőtermelők megmentésére

2019.09.22. 12:39 Zsikla Győző

 

1998.09.29. (A Magyar Országgyűlésben)

 Felszólalás a szőlősgazdák érdekében (rövidített változat az Országgyűlés jegyzőkönyvéből.)

ZSIKLA GYŐZŐ (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A gabona és a léalma felvásárlási gondjai mellett szeretném most a figyelmet felhívni a fehér szőlő felvásárlási gondjaira. Az említett szőlők meghirdetett ára olykor csak 23-24 forint kilogrammonként. Ez a termelőknek még az önköltségét sem fedezi. (Közbeszólás a FKGP soraiból: Így van!) 

Kérdezem az államtitkár urat, hogy milyen intézkedéseket tesz vagy tett a minisztérium ez ügyben. Köszönöm. (Taps a FKGP soraiban.)

SZABADI BÉLA földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa javaslatára, illetve az április és július 30-ai rendkívüli borkészlet felmérések adataira támaszkodva különböző intézkedéseket határozott el a földművelésügyi kormányzat.

Kihirdetés alatt van, hogy az 1998. évi óborkészlet mérséklése érdekében 214 ezer hektoliter bor lepárlásához 35 forint/liter mértékű intervenciós támogatás a rendeletben meghatározott minőségű szőlőbor 50 forint/liter alapáron történő felvásárlása esetén.

Aláírás előtt van a fehér szőlő készleteinek felvásárlását elősegítő kamattámogatás.

 

ZSIKLA GYŐZŐ (FKGP): Tisztelt Államtitkár Úr! A felsorolt intézkedések elsősorban a felvásárlókat érintik. Ők a kapott támogatásból nem továbbítanak általában semmit a termelők felé. Felhívom a figyelmét, hogy a borlepárlási lehetőségből a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a kistermelőket kirekesztette. A teljesen lehetetlen helyzetbe került fehér szőlő-termelők érdekében kérem a minisztériumot, hogy programunknak megfelelően közvetlen termelői támogatással segítsen rajtuk is. (Taps a FKGP soraiban.) 

SZABADI BÉLA földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Önnel személy szerint külön is kapcsolatban áll a Földművelésügyi Minisztérium vezetése (Derültség.), hiszen az ön javaslatait eddig is megvizsgáltuk, azokra választ adtunk, és ennek alapján alakítottuk ki a Földművelésügyi Minisztériumnak ezeket a támogatási formáit. Természetesen készek vagyunk arra, hogy további lehetőségeket kutassunk fel annak érdekében, hogy a szőlő- és a borágazat helyzete ne romoljon, tehát készek vagyunk a további együttműködésre. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ezt követően a minisztérium elfogadta a javaslatomat és megszületett a minden idők legsikeresebb borlepárlási rendelete, amelynek következtében kétszeresére nőttek a szőlőfelvásárlási árak:

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 65/1999. (VIII. 6.) FVM rendelete az 1999. évi óborkészletek csökkentését elősegítő borlepárlási intervenciós támogatásáról : (részlet)

  1. 4. § (1) Az a bortermelő — a kistermelő kivételével —, aki lepárlás céljából bort adott át, az átadott bor minden litere után másfél kilogramm, fehér bort adó szőlőt köteles a feldolgozás helye szerinti borvidék szőlőtermelőjétől felvásárolni. A felvásárlást 1999. szeptember 1. és október 31. közötti időszakban kell teljesíteni. Felvásárolni csak a szőlőtermelő tulajdonában, illetve használatában lévő területről származó szőlőt lehet. Nem vásárolható fel az Irsai Olivér és a Cserszegi fűszeres szőlőfajta. (2) A bortermelő a 20 C-fokon mért, 17,1—18 mustfokos szőlő minden kilogrammja után 30 forint nettó (kompenzáció vagy áfa nélküli) árat köteles megfizetni a szőlőtermelőnek a szőlőfelvásárlást követő harminc napon belül. Ettől az érték-intervallumtól eltérő mustfok esetén, az eltérés irányának megfelelően kilogrammonként és minden megkezdett egész fok eltérés alapján az átvételi árat nettó két forinttal kell módosítani.

Az általam az akkori felvásárlási ár felett 10 forinttal meghatározott védőárat is meghaladták a következő felvásárlási árak, mert a felvásárlási kötelezettség árfelhajtó keresletet hozott létre.

Tehát a megoldás: meghatározott minimum áron történő felvásárláshoz kötni a borászatok támogatását. Ez működött! A kisgazda agrárvezetés a négyéves ciklusban három lepárlást és számtalan egyéb intézkedést tett a szőlősgazdák érdekében és a szőlőágazat 20 évig működött! A választók - köztük a szőlősgazdák - úgy döntöttek, hogy nem kellenek kisgazdák a Parlamentbe, vajon most ki segít rajtuk?

Szólj hozzá!

Javaslat a szőlőtermelők megmentésére

2019.09.15. 17:37 Zsikla Győző

Ha tartósak lesznek az idei évi szőlőárak, akkor jelentős szőlőkivágás fog történni a következő években és szőlősgazdák ezreinek kell új megélhetés után nézni!  A szőlőkivágások miatt, a termelés közvetett adóvonzatainak elmaradásából jelentős lesz a központi bevételkiesés is. Javaslataim feltételezik, hogy a termelők közül sokan hajlandók áldozatot hozni, ami azt jelentené, hogy bort készítenek a megtermelt szőlőjükből, mint ahogy azt néhány éve én is teszem.

Javaslataim:

1 . Az elöregedett szőlőültetvényekre, valamint azoknak a gazdáknak, akik nem tudnak bort készíteni  támogatást kell biztosítani a szőlőterület végleges kivágására!

 2. Termelői borkimérést az ország bármely településén lehessen nyitni.

  3. A termelői borkimérésben is lehessen alkalmi munkavállalót foglalkoztatni.

  4. A termelői borkimérésekre alkalmas üzlethelyiségek megvásárlására és felújítására írjon ki a Kormány, kedvező pályázatokat. A pályázatok megírásában is kapjanak a termelők segítséget.

Indoklás:

Az 1-es ponthoz: Amennyiben valóban csökkent a borfogyasztás és az értékesítési lehetőség, akkor segíteni kell a termelést befejező termelőket, valamint azokat, akik nem tudják a borkészítést megoldani.

A 2-es ponthoz: Jelenleg a - termeléstől - egy bizonyos távolságon belül és Budapesten lehet termelői borkimérést nyitni, holott pont a bortermelő helyektől távol volna rá nagyobb igény.

A 3-as ponthoz: A szőlő és bortermelő jelenleg csak saját maga illetve a családtagok segítségével árulhatja a borát. Aki termel nincs ideje az üzlethelyiségben árulni, ezért célszerű lenne engedélyezni, hogy alkalmazottal oldja meg.

A 4-es ponthoz: A jelenlegi szőlőárak nem teszik lehetővé, hogy megfelelő színvonalú és magas higiéniai követelményeknek megfelelő üzlethelyiséget tudjon a termelő beállítani, ezért szükséges a támogatás.

 

Várható hatás:

Néhány év alatt országos termelői borértékesítő hálózat jönne létre ellenőrizhető körülmények között, a színvonalas kézműves minőségű borok eladására. A termelők jövedelme nőne, a fogyasztók a verseny következtében egyre jobb minőségű borokat vásárolhatnának elfogadható áron. A jelentős értéket képviselő szőlős birtokok megmaradhatnának. Az állam sem veszítene, mert ugyan kiesne a bor Áfa bevétele ezen a csatornán, viszont kompenzációs visszatérítés sem történne. Szerintem ez az intézkedés csomag segítene, de ha másnak van jobb javaslata tegye közzé!

Zsikla Győző

szőlőtermelő, borász

1 komment

Válasszunk új képviselőket!

2019.09.08. 17:43 Zsikla Győző

 

Végre sok fiatal és jó jelölt indul képviselőnek, lehet frissíteni. Soltvadkerten az egészségügyben sok a tennivaló, az új jelöltek közül Szabadi Lívia foglalkozik ezzel a területtel, ezért rá szükség volna az új testületben!  Évtizedes önkormányzati tapasztalatom alapján kérem azokat, akik hallgatnak rám, hogy a nyolc közé őt feltétlenül válasszák be! A "közös jövő" jelölt bemutatkozásai közül is egy új jelölt Lantosné Dr. Mayer Zsuzsanna kapta a legtöbb lájkot.  Ismerjük meg a többi új jelöltet is és merjünk fiatalítani, a jövő az övék! Persze tapasztalat sem árt, ezért a Győző név mellett is jól nézne ki az iksz…

 

Egy hajóban evezünk, jó választást Soltvadkert!

Szólj hozzá!

Milyen legyen Soltvadkert? (Győző programja)

2019.08.31. 17:16 Zsikla Győző

2. Egészségesebb és tisztább környezetet!

A hatékonyabb városgazdálkodásra vonatkozó programom nem valósult meg, a többség nem támogatta, de egy új testület lehet, hogy fogékonyabb lesz rá. Lényege, hogy az önkormányzat ingatlanjainak hasznosítását külön kell választani a  KOMSZOLG Kft. szolgáltatásaitól, így átláthatóbbá válna a gazdálkodás.

Soltvadkerten helyben kell működtetni az Orvosi Ügyeletet!”  Előző programom fontos eleme volt, de olyan mértékűvé vált az orvoshiány, hogy sajnos ez nem megvalósítható! Új gondolatom, hogy az önkormányzat szerepet vállalhatna különböző egészségügyi szűrővizsgálatok megszervezésében és népszerűsítésében.

A tisztább levegő érdekében határozott fellépést sürgetek az eddigi félrenézés és maszatolás helyett!

Végül a hulladékgazdálkodásról: A Hulladékudvarnak jól megközelíthető helyen kell maradni és biztosítani kell a kommunális hulladék ingyenes átvételét a lakosságtól minimum egy köbméter mennyiségben. Ezzel egy időben a szemetelők ellen szigorúbb fellépést úgy a belterületen, mint külterületen!

Egy hajóban evezünk, Soltvadkert szeretünk!

 

Szólj hozzá!

Milyen legyen Soltvadkert? (Győző programja)

2019.08.24. 16:47 Zsikla Győző

1. Szélesebb utcákat, szebb várost!

Előző programom első pontja az útfelújításokról szólt: „Az önkormányzat úgy gazdálkodjon, hogy minden évben a Soltvadkertiek  által befizetett adókból – lehetőség szerint pályázati pénzzel kiegészítve – legalább egy hosszabb, vagy két rövidebb utcát fel tudjon újítani.”  Ezt a pontot a polgármester megválasztása után a saját programjába beemelte és megvalósult. A javaslatom második része viszont több utcánál nem történt meg:

A felújítás úgy történjen, hogy a keskeny utcák ki legyenek szélesítve - ahol lehetséges - úgy, hogy két gépjármű elférjen egymás mellet rajta anélkül, hogy a padkára le kelljen menniük.” Ezt biztonsági okból és az út tartóssága szempontjából tartom fontosnak, mert a kijárt útpadka felől töredezik, romlik az út.  

 A következő ciklusban erről is szeretném meggyőzni az új testületet!

Programom második pontja arról szólt, hogy Soltvadkert ne legyen büdös!      

Ez a szennyvíztelepi bűz megszüntetését célozta, a telep bővítése után jelentősen csökkent a bűz, tehát ez is megvalósult.

A programom új pontja: Igényesebb szobrokat Soltvadkertre.  A központi sétányon szinte ahány szobor, annyi méret. Szent István királyunk a legkisebb méretű szobor és méltatlan hozzá a póz, amelyben ábrázolják: fejét lehajtva, röstelkedve a földet nézi.

Legyünk igényesek, ha művészetről van szó, Soltvadkert ezáltal is legyen szebb!

A programom ismertetését a későbbiekben folytatom.

Egy hajóban evezünk, Soltvadkert az otthonunk!


69467972_353244275616580_3296545377167081472_n.jpg69853569_446774859247669_5896969597529096192_n.jpg

Az öt éve felújított Petőfi utca töredező széle és a szomorú Szent István király.

Szólj hozzá!

Függetlenségi nyilatkozat (Soltvadkert)

2019.08.11. 14:19 Zsikla Győző

 

 Én Zsikla Győző független képviselőjelöltként kívánok indulni az októberi önkormányzati választásokon. A pártoskodást napjainkban - az értelmes viták helyett - a veszekedés, a széthúzás jellemzi, nagy dolgokat pedig csak összefogással, egymás megbecsülésével lehet elérni. Két dolog vezérli döntéseimet: a józan ész és a tiszta lelkiismeret! Egy kisvárosban nincsenek ellenzéki kátyúk, vagy kormánypárti kóbor ebek, csak megoldandó problémák és jó vagy rossz megoldások. Négy cikluson át voltam önkormányzati képviselő, azt hiszem már sokan ismernek, tapasztalataimat, szolgálataimat újra felajánlom. Előző választáskor tett ígéreteimet itt a blogon a “Milyen legyen Soltvadkert?” című cikkeimben bárki megtalálja, hogy mi valósult meg és még mit tervezek arról később írok.                   Egy hajóban evezünk, jöjjön, aminek jönni kell!

Szólj hozzá!

A gyanú árnyéka

2019.07.27. 15:16 Zsikla Győző

Május 28-án reggel 6 óra után felhívott édesapám menjek gyorsan, mert pénzügyőrök kopogtattak be hozzájuk, házkutatásra hivatkozva. Rögtön mentem, a házkutatásról szóló végzést átadták, amelyben az állt, hogy “azonosított” forrásból származó információk szerint ebben a házban illegális tevékenység folyik. Édesapám pincéjében tartom a boraimat, tehát érintett vagyok. A pénzügyőrök átvizsgálták a házat és mintát vettek a boromból. Amikor elmentek apám könnyes szemmel mondta: “87 éves vagyok, életemben még szabálysértést sem követtem el, most pedig fegyveres egyenruhások kutakodnak a házamban, mit szólnak a szomszédok, ismerősök? Édesapám bottal alig bír a szobából kijönni, mit követhetne el? A gazdák a szőlőt  földre szüretelik, 60 ft/kg-ot vagy még alacsonyabb felvásárlási árat jósolnak, mi értelme lenne másból készíteni a bort? Én nem egy BT. vagy KFT mögé bújva borászkodom!  A házammal, egész életem munkájával állok a borom mögé, ezt kockáztatnám a semmiért?

Nem szívesen foglalkozom ezzel az üggyel, de rákényszerülök! Először az bosszantott, hogy idős és beteg szüleimet zaklatták. Már majdnem túltettem magam a dolgon, amikor feleségem azt meséli, hogy az egyik ismerősünk felhívta, hogy tényleg bevitték-e  Győzőt előzetesbe? Kisvárosban élünk, gyorsan terjednek a hírek és az álhírek is! Igen lehet, hogy nem véletlen, hogy az önkormányzati választás előtt történik mindez... Mintha valaki, vagy valakik a lejáratásomra törekednének. Akit érdekel annak írom, hogy semmi szabálytalanságot vagy törvénytelen dolgot nem követtem el és nem is tervezem. Jegyzőkönyvek és hét oldalas szakértői vélemény bizonyítja, hogy jó minőségű, szőlőből készült bort árusítunk!  A vizsgálatok 82 ezer forintba kerültek az államnak, másra nem kellene ez a pénz? Miért nem a bejelentő fizet, ha hamisan vádol? A pénzügyőrök, maximálisan korrektül jártak el a lehetőségeiken belül, a bejelentő nevét azonban nem árulták el. Ügyvédem szerint a bíróságnak ki kell adniuk. A rágalmazás, vagy hamis vád elkövetőjét egy jogállamban nem védheti a hatóság! Jövő héten megteszem a feljelentést a Bíróságon a rágalmazóval szemben. Feljelentem, mert rosszhiszeműen járt el: rám küldte a hatóságot, hátha találnak valamit és jól megbüntetnek. Elég bonyolult adminisztrációt kell vezetni, ha valami elmarad, vagy rossz sorba írom, már lehet is büntetni, de még ez is rendben volt! Közben véletlen, vagy nem, de elindul egy suttogó propaganda, találgatás: Házkutatás volt, egyenruhások szállták meg a házat, valamit biztos elkövettek... Azért tartom aljasnak ezt a történetet, mert a termelői borkiméréssel egyrészt segíteni akarok magunkon, de irányt is szeretnék mutatni a szőlőtermelőknek, akik most nagyon nehéz helyzetben vannak. Ezt az ügyet akarja az ismeretlen elbuktatni, illetve akár ezen az áron is engem lejáratni. Nem hagyom! Vevőinket továbbra is várjuk, borunk minősége jó és folyamatosan ellenőrzött!

Szólj hozzá!

Szeretik a vegyszeres Bíbortetűt?

2018.12.20. 13:04 Zsikla Győző

A blogomat átalakítottam. Kevesebb és más jellegű írással jelentkezem, mint ahogy már jeleztem ennek az az oka, hogy a testületi üléseket az interneten lehet nézni, így a tájékozódás biztosított. A rákbetegségekről szóló cikkem után most az egyik lehetséges rák okozóról a vegyszeres élelmiszerekről írok. Nemrégiben megkívántam a száraz kolbászt és kértem a feleségemet, hogy hozzon a boltból, mivel a sajátunk már elfogyott. Elkezdtem enni és az első falat után abba hagytam. Ugyanis elkezdte csípni a torkomat a füstpác íze. Megnéztem a kolbászra ragasztott címkén, hogy miből készült. Megdöbbentett ezért most tovább adom.

A hagyományos kolbász ez: Sóval, csemege és csípős paprikaőrleménnyel, fokhagymával, borssal és őrölt köménnyel ízesített, alapvetően bükkfával füstölt, szárítással érlelt húskészítmény.
Hústartalom: A szárított kolbászok 100 grammja általában 150 gramm hús felhasználásával készül.

Ehhez képest amit vásároltunk:
Sertéshús; Sertés szalonna; Sertés bőrke; Sertésfehérje; Pác-só (étkezési só, tartósítószer E250); Fűszerek; Dextróz; Fűszerkivonatok;
Ízfokozó (E621); Antioxidánsok (E316, E330, E296); Színezék (E162, E120); Starterkultúra; 100 g termék 77 g hús felhasználásával készült.

A sertés szalonnáról és sertés bőrről tudtam, hogy az mi, a sertés fehérjének már utána kellett néznem: A sertés csontokat ledarálják, és ebből a masszából kiszeparálják a csontokon maradt húsrészeket és velőt, ezt hívják sertés fehérjének. A hústartalom csak fele a "rendes" kolbászénak! Nézzük az E betűs alkotókat: 

 E 250 : Tartósítószer a nátrium-nitrit a salétromsav nátriumsója.Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
0.06 mg/kg nitrit-ionra vonatkoztatva.
E 621 : Nátrium-glutamát ízfokozó, csecsemőknek nem ajánlott.
E 162 : Betamin céklából előállított szinezék.
E 120 : Kárminvörös a bíbortetű nőstény egyedeiből állítják elő! A bíbortetű egyedeit kiszárítva, majd kiforralva kinyerhető belőlük a kárminsav, melyet ezt követően timsóval, tisztított borkővel, vagy kálium-hidrogén-oxaláttal finomítanak.
E 316 :Nátrium-izo-aszkobát. A nátrium-izo-aszkorbát konkurál a szervezetben a hatékony C-vitaminnaI, annak felszívódását akadályozhatja.
Az állatkísérletekben a magas adagolású izoaszkorbinsav lecsökkentette a szervezetben a rendelkezésre álló aszkorbinsavat.
Figyelem!  Ennek az adalékanyagnak a fogyasztásával kapcsolatban egészségügyi problémák, kellemetlen hatások merülhetnek fel.
E 330 : Citromsav, savanyító. Nagy mennyiségben fogszuvasodást okozhat.
E 296 : Almasav. Az almasav veszélytelennek számít. 

Tehát vásárláskor nem árt, ha nagyítót és E táblázatot viszünk magunkkal és számológépet, hogy a mennyiségi korlátozással fogyasztható vegyszerek mennyiségét ki tudjuk számolni. Állítólag amióta ilyeneket eszünk növekszik a rákos megbetegedések száma. Én nem tudom, de az biztos, hogy a füstpácos cuccot nem tudom lenyelni.(Életösztön?) A vegyszerfogyasztást nem támogatom a bíbortetű kivonat fogyasztása ízlés kérdése nekem jobban tettszik a paprika, mint színező és ízesítő. Ha valaki azt hiszi, hogy amit itt leírtam az vicc, annak azt mondom, hogy nem! Nézzen utána aki nem hiszi el, én is ezt tettem. És ez az általam egyik legegészségesebbnek gondolt élelmiszer kapcsán merült fel, persze nem minden szárazkolbász ilyen ezért javaslom az odafigyelést! Mint ahogy a többi élelmiszernél is. Ha lesz időm később folytatom. 

Szólj hozzá!

Sok a rákos beteg vadkerten

2018.06.21. 16:50 Zsikla Győző

Előre bocsájtom, hogy írásomat a segítő szándék vezérli. A tévedés jogát fenntartom, segítségül a józan paraszti észt hívom. Egyes vélekedésekkel szemben szerintem a felvetett problémáért nem a műanyag gyártó üzemek a felelősek, az ilyen vélekedés tévútra viszi az ügyet!

I. Statisztikák:  Háziorvosaink adatai szerint 2017-ben 266 daganatos beteg volt Soltvadkerten. (A 18 éven aluliak statisztikája ebben nincs benne, de remélem köztük még nincs...)    

Az országos adatot egy újságcikkből idézem:    „Magyarországon az elmúlt 15 évben megduplázódott a tízezer lakosra jutó rosszindulatú daganatos megbetegedések száma, ezért körülbelül 300 ezer rákbeteg magyar ember él ma közöttünk” – hangsúlyozta Dr. Szabó János, a Rákbetegek Országos Szervezetének elnöke. ( Blikk 2017. 02. 03.)

Ha Magyarország lakosságát 9 millió 800 ezernek vesszük akkor az arány kb. 3 %. Ha Soltvadkert lakosságát 7800 főnek vesszük itt az arány 3,4 %.  Minimális eltérés mondhatnánk, de ez a 0,4 % 31 embert jelent! Tehát az országos átlagnál kicsit rosszabb, holott a kisvárosi környezet az átlagnál jobb egészségügyi helyzetet feltételez.

 II.    A szokásos okokat ismerjük, szerintem vadkerten ezekhez a következők adódnak hozzá:  

1. Sok ezer gépjármű halad át vadkerten naponta port, füstöt és benne káros anyagokat hagynak itt.

2. Büszkék vagyunk rá, hogy az ország legnagyobb hegyközsége vagyunk, de ez azt is jelenti, hogy a szőlősgazdáink az országban a legtöbb vegyszert itt permetezik ki.

3. Vitathatatlan, hogy itt is, mint ahogy az országban máshol is a szegények és az ostobák tüzelnek télen műanyag hulladékkal. Ami plusz, a román vendégmunkások nem is értik miről beszélek, amikor azt mondom, hogy ne tegyék, hiszen náluk odahaza ez természetes. 

4. Lehetséges, hogy van más is amiről nem tudok.

III. Mit lehet tenni? 

Sok mindent, amelyek közül most javaslok néhányat:

1. Ablakba, vagy falba szerelhető légszűrős szellőzők. Éjszaka a hálószobában télen az egész lakásban por és pollen mentes levegő biztosítható. A penészedést, dohosodást is megszünteti. Áruk a pár tízezer forinttól a több százezres hőcserélős szellőztetőkig terjed. 

2. A permetező gazdák használjanak védőfelszerelést! Egyszerűnek tűnik, de valamiért tízből jó ha egy használ. 

3. A rákszűréseken való részvétel, egészségesebb táplálkozás, több mozgás, stb.

Ha valakinek van még ötlete írja meg! Nincs mire várni! Jövőre lehet, hogy rám kerül a sor, vagy rád! Megelőzni sokkal könnyebb, mint meggyógyulni, szerencsére már erre is egyre jobbak az esélyek. De semmit sem kapunk ingyen, törődni kell egészségünkkel. Tudom sok a dolgunk, de erre kell időt szánni, mert különben semmi re sem lesz!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Az Evangélikus Ovi kérelme

2018.06.03. 16:16 Zsikla Győző

Az Evangélikus Ovi kérelemmel fordult az Önkormányzatunkhoz, hogy szeretnék az óvoda udvarát felújítani Kb. 16 millió forintért, ehhez kérnek 6 milliót tőlünk. Szerintem egy kicsit túlzó az elképzelésük: Ha nem lesz hidegházi veteményes, meg vakondháló vagy gumiszőnyeg az udvaron, attól még jó nevelő munkát végezhetnek. A napelemes udvari lámpát a gyepszőnyeget és az öntözőrendszert, vagy az új játékot teljesen elfogadhatónak tartom. Ez a véleményem, de ez az ő dolguk, semmi közöm hozzá! A kért hat millióval szemben a képviselők 1 millió támogatást szavaztak meg. Én módosító indítványként 2 milliót javasoltam, egyedül maradtam. (Mint a régi szép időkben.) Homoki lelkész úr érintettség miatt nem vett részt a szavazásban. Tehát jelzem az elképzelésüket én is túlzónak tartom, de évtizeden keresztül Önkormányzatunk évi két millió forinttal támogatta ezt az óvodát, mondván: Oda is vadkerti gyerekek járnak. Körülbelül az önkormányzati óvodáink gyermeklétszám arányosan ennyi támogatást kapnak tőlünk. Most pedig az az érv: Jó állnak anyagilag, nincsenek rászorulva. Örüljünk neki! Katolikusként semmi irigység nincs bennem, főleg azért, mert bármely felekezethez tartozó óvodást felvesznek. De ha régen járt, akkor most is, ez nem szociális támogatás, hogy rászorultság alapon ítéljük oda! Az, hogy nincs rá pénzünk, az meg komolytalan érv azok után, hogy mindenki más megkapta a szokásos  támogatást, pont nekik nincs pénz? Az óvoda fenntartás kötelező önkormányzati feladat, ha az Evangélikus Egyház nem épített több száz millió forintért óvodát és nem tartaná fenn, akkor az önkormányzatunknak az sokkal többe kerülne, mint évi kétmillió. Mi történhetett? Eddig Soltvadkerten az Evangélikus Óvoda volt Polgármester Úr beszédeiben a követendő minta, most meg fekete bárányok lettek? Megkaptam, hogy ezzel a véleményemmel elkezdtem a kampányt, de nem! Az még korai lenne! Ha egyáltalán elkezdem szólni fogok előtte...

Szólj hozzá!

Uborkaszezon

2017.08.05. 20:40 Zsikla Győző

Aki követte írásaimat itt a blogon bizonyára észrevette, hogy ritkábban írok, mint régebben. Ennek két oka van: A termelői borkimérés miatt kevesebb időm van. Valamint a testületi üléseket meg lehet tekinteni az interneten, így gyakran okafogyottá vált a "tudósításom". (soltvadkertitv.hu oldalon a videotár-ban bármikor, bármelyik részlet megtekinthető.) Egyébként ez is egy megvalósult javaslatom. A nyári szünet közben egy rendkívüli ülésünk volt, ahol az egészségügyi okból lemondó KOMSZOLG igazgató Hári Miklós helyére próbáltunk új vezetőt választani, ami nem egészen sikerült. Egyenlőre egy évre az eddigi közterület felügyelőnket Schnürlein Andort bíztuk meg ezzel a feladattal. A képviselői hozzászólásokból kiderült, hogy egyre többen jónak tartják a programomban szereplő elképzelést, hogy a KOMSZOLG-ot ketté kell bontani egy városgazdálkodási, szolgáltató részre, és egy vagyont kezelő és működtető részre. Döntöttünk arról is, hogy a következő időszakban a Vadkerti tó fejlesztése előtérbe kerül. Készülök a szüretre,  szeretnék még jobb borokat készíteni, de egyenlőre csak szenvedünk a rendkívüli hőség miatt. 

Szólj hozzá!

Útfelújítás

2016.10.27. 14:47 Zsikla Győző

A nyári szünet, a szüret, majd betegeskedés miatt régen írtam a blogomra, ezért elnézést kérek azoktól, akik ez idő alatt hiába kattintottak ide. A legutóbbi eseményről írok most néhány gondolatot. Végre átadásra kerültek a felújított főútjaink és a folytatásuk is felújításra került kb. húsz kilométeres szakaszon. Nagyon indokolt és időszerű volt ez, mint ahogyan erről többször is írtam. Sok kellemetlenséget okozott a felújítás, de ez ezzel jár. Régebben mikor a képviselőtársaimmal a felújításról beszéltem tettem egy ígéretet: Ha felújítják a főútjainkat, akkor napirend előtt öt percig fogom a Kormányt dicsérni. Mivel elég kritikus képviselő vagyok, ezért most a felújítás befejeztével nagy érdeklődés várta a Kormányt dicsérő felszólalásomat. Aki régóta olvassa a blogomat, az észrevehette, hogy ha valamit jónak tartok, azt is elismerem. Ezért nem esett nehezemre összeszedni ötpercnyi általam helyesnek tartott Kormányzati intézkedést. Beszéltem a házi pálinkafőzés könnyítéséről, a rezsicsökkentésről, a Takarék csőd után az Önkormányzat és az evangélikus közösség megsegítéséről, valamint a migránsokkal kapcsolatos Kormányzati döntésekről. Az öt perchez ennyi elég is volt. Azonban ez nem jelenti azt, hogy amit nem tartok jónak, arról a jövőben nem fogok beszélni, de annak örülnék, hogy újabb, a városunkat pozitívan érintő felső döntésekért kellene a jövőben ismét köszönetet mondanom!

 

Szólj hozzá!

Termelői borkimérés 2.

2016.04.03. 20:48 Zsikla Győző

Már két hónapja, hogy megnyitottuk a termelői borkimérésünket, a Bocskai utca 46. szám alatt is. Ez úgy függ össze a közéleti tevékenységemmel, hogy megígértem: beszámolok az eredményekről. A megnyitás tennivalói miatt kevesebb időm maradt ide írni, most igyekszem bepótolni. A bürokrácia ezt a tevékenységet is hátráltatja: Például a mindennapos nyilvántartások mellett 20 ezerért kémiai kockázatelemzést kellett készítettünk, hogy domestost használhassunk az üzlethelyiség felmosására! A vásárlók érdeklődése a várakozásaimnak megfelelően alakul. A saját üzlethelyiség ellenére még nincs jelentős haszon ezen a tevékenységen. Úgy tűnik, hogy legalább egy évig kell kitartani a jelenlegi forgalomnövekedési ütemnek, hogy azt mondhassam: megéri a plusz munka. Annyi tanulságot már egyértelműen kijelenthetek, hogy csak az fogjon neki borkimérésnek, aki kiváló borokat képes készíteni! Nem csak a szakmai zsűrinek kell megfelelni, első a fogyasztók tetszése! Egy korszerű borászat jelentős befektetést igényel, például a gyors szőlőfeldolgozáshoz zuzó-bogyozó, automata prés, jó szivattyú kell. A fehér és rozé borhoz meg kell oldani az erjedő must hűtését, és még sorolhatnám… Jól jönne, egy pályázat, amely segítene mindezekben.  Megszállottan kell szeretni a borászatot, másként ez nem működhet!  Szerencsére sok örömet is találok benne! A fiaimat is bevontam a munkákba, de a szenvedélyt még nem érzem a részükről, azonban a borkóstolás része már tetszik nekik.

A szőlőben duzzadnak a rügyek: új termés, új remény születik, már dolgozunk a 2016-os évjáraton!

 

Szólj hozzá!

Évértékelés

2015.12.31. 20:28 Zsikla Győző

Az év utolsó napján röviden visszatekintek 2015-re, hogy mit hozott az városunknak: Nagy beruházások valósultak meg, melyek közül a legnagyobbak az ivóvíztisztító beruházás, valamint a szennyvíztelep kibővítése volt. A megújult szennyvíztelep úgy tűnik, hogy jól működik és megszűnik a bűz, az új, tisztított vizet még nem ismerhetjük, mert még a régi víz folyik a csapból. Remélem az újévben az új vizünk is jó lesz! Már csak azért is, mert egy ilyen kisvárosi mércével mérve nagyon sok pénzbe került az új rendszer (több, mint 700 millióba!) Lett új kerékpár utunk, és a futballpályánk is tovább épült, bővült. Ígéretünk van a főútjaink felújítására, az újévben biztos megtörténik. Több kisebb beruházás is megvalósult. Városunk anyagi helyzete stabil, úgy vélem, hogy volna pénzünk egy helyi orvosi ügyelet működtetésének többlet költségeire, de ez nem akar összejönni. Azt gondolom, hogy az egészségügy helyzetének javítása lesz a következő időszak legnagyobb kihívása számunkra. A szőlősgazdáknak elsősorban a jégkár miatt gyenge évük volt, de a minőség szempontjából jó évjárat lett, erről - az eddigi borászatok mellett - hamarosan nálam is bárki meggyőződhet, ugyanis szeretném január végére megnyitni a Bocskai utcában a termelői borkimérésünket.

 Kívánok szép jövőt, bort, búzát, békességet, jó egészséget és Boldog Újévet, minden olvasómnak és egész Soltvadkertnek!

Szólj hozzá!

Szüret előtt

2015.07.17. 15:19 Zsikla Győző

Nemrég olvastam egy térségbeli újságban, hogy egy borászati cég százmilliós támogatást nyert. Ez a borászat az egyik legnagyobb olasz  borimportőr. Eszembe jutott, hogy Font Sándor országgyűlési képviselőnk, (aki most az Országgyűlés mg. bizottságának elnöke), amikor még ellenzéki képviselő volt - szlovén példára hivatkozva - azt javasolta az olasz borimport ellen, hogy az importőrök ne nyerjenek a pályázatokon, helyette folyamatos hatósági ellenőrzésekben kell részesíteni őket. Ezzel szemben most a borimportőröket százmilliós támogatássokkal „jutalmazzák”. Ezt az ellentmondást én csak úgy tudom magyarázni, hogy szerintem haverokról, illetve „szponzorokról” lehet szó. Ez megmagyarázná azt is, hogy tavaly, amikor felléptem az olasz borbehozatal ellen, Font képviselő úr és „hívei” miért jöttek nekem. Legújabb hír, hogy Olaszországban hatalmas borhamisítási ügy van, az egyik Magyarországra exportáló cég bukott meg. Teljesen nyilvánvaló, amit tavaly bemutattam: ennyi pénzért csak hamis bort lehet idehozni. Font úr még mindig azt szajkózza, hogy ezeknek az olasz boroknak rendben vannak a papírjai. Segítek egy kicsit ez ügyben is: papírt könnyebb hamisítani, mint bort! De, ha van egy kis korrupció, akkor ezt nem fogja észrevenni senki…

Mi szőlős gazdák oda jutottunk, hogy már csak az olasz hatóságokban bízhatunk! Persze (tisztelet a kivételnek) meg is érdemeljük, ugyanis nem tudunk összefogni! Sokan csak otthon morgolódnak, de ha ki kellene állni az közös érdekek mellett, akkor kevesen maradunk! Kaparja ki más a gesztenyét! És ha nem jár sikerrel, majd kritizáljuk. Amíg ez így van nem lesz javulás! A birkákat nyírni kell! Végezetül van egy vicces javaslatom: kérjük meg a Gazdaköröket, vagy az Agrárkamarát, hogy oldja meg ezt az olasz bor ügyet! Hiszen ők az érdekvédőink, vagy nem?

Szólj hozzá!

Termelői borkimérés

2015.05.13. 20:00 Zsikla Győző

  Az önkormányzati választási kampányban minden jelölt fontosnak tartotta a munkahely teremtést a fiatalok helyben tartása végett. Soltvadkerten a szőlőtermesztésnek és a borászatnak komoly hagyományai vannak. Én is szőlőtermesztő vagyok és egyébként borász is, ez adta az ötletet, hogy a borértékesítést megpróbáljam és a tapasztalataimat itt a blogon közzétegyem. A borászat a mezőgazdaság elit ágazatának számít szerencsésebb borvidékeken. Hátha sikerül a vadkerti fiataloknak is megélhetést találniuk ezen a területen. Néhány borászat - igaz évtizedes munkával – sikeresen megoldotta ezt a feladatot. Nos a termelői borkimérés az őstermelők lehetősége. Kell egy pince bortároló hordókkal, tartályokkal, szőlőfeldolgozó eszközökkel. 250 hektoliter alatti pincére viszonylag egyszerű a NÉBIH-től a működési engedélyt megkapni. A NAV Megyei Vám és Pénzügyőr Igazgatóságához kell beadni az adóraktári engedély iránti kérelmet. A termelői borkimérési szándékot is itt kell bejelenteni a megfelelő nyomtatványokkal. Előzetesen a helyi önkormányzat jegyzőjéhez is be kell jelenteni ezt a szándékot. A Járási Népegészségi Intézet ellenőrzi a pincét. Tiszta és kulturált körülmények szükségesek, hideg-meleg vizes kézmosó a pincében, csempézett, vagy olajfestékkel kifestett részen. Még néhány könnyebben teljesíthető feltételnek is eleget kell tenni. Ha minden jól megy - a pincén kívül - három-négy hónap, sok utánajárás és kb. százezer forint szükséges. A bor, vagy a borok elkészítése egy külön történet, és ha jól sikerültek lehet forgalomba hozatali engedélyt kérni a NÉBIH-től. Ez további költség és idő. Mikor minden megvan, jöhetnek a vevők. De nemigen jönnek! Interneten próbáltam jó minőségű bort 200 forint/liter áron hirdetni, még így is szerény az érdeklődés. Jelen állás szerint több éves munka szükséges, hogy éves szinten néhány száz hektóliterre vevőkört tudjak kialakítani. Mivel őstermelőként csak közvetlenül a fogyasztóknak adhatok el lehet, hogy megpróbálom a vállalkozást is, hogy a viszonteladókat is megcélozhassam. Mindez újabb több százezres költséget jelentene a siker legcsekélyebb garanciája nélkül. Megvan a tiszteletdíjam helye… Tapasztalataimról beszámolok, hátha sikerül követendő példát létrehoznom? Jelenleg még vesztésre állok!

Szólj hozzá!

A nagy letolás

2015.01.31. 20:01 Zsikla Győző

A januári testületi ülésen a belvíz miatt sürgettem intézkedéseket napirend előtt, valamint a költségvetési rendelethez javasoltam egy módosítást. Na, ez utóbbiból komoly vita kerekedett, az összes képviselő hozzászólt. Azt mertem ugyanis javasolni, hogy növeljük meg az orvosi ügyeletre szánt pénzt 8 millió forinttal és a második félévtől ebből indítsuk el helyben az orvosi ügyeletet. Mint az várható volt Homoki Pál és Dr. Pozsgai Boglárka támogatta, a többiek arra kerestek érveket, hogy miért nem lehet. A végén pedig a polgármesterünktől kaptam hideget-meleget, amiért ezt javasolni mertem. Szabálytalan, így nem lehet, huszonöt éve itt ül, de ilyen még nem volt. Ez nem igaz: a 2011-es költségvetést csak úgy fogadtam el, ha a vasútállomás melletti játszótér megvalósítására szerepel benne egy összeg. Akkor sikerült ezt elérnem és a játszótér meg is valósult. A többi kétségbeesetten összehordott ellenérv sem állja meg a helyét. A polgármesteri nagy letolás önmagában is ellentmondást tartalmaz: Először arról beszél, hogy a jelenlegi ügyeletet működtető cég vezetőjének meghallgatásából nem derül ki, hogy mennyibe kerülne a helyi ügyelet, majd később, arról, hogy ez a cég milyen költségvetést küldött ugyanerre. Talán nem is a kistérségi ügyeletet működtető cégtől kellett volna ajánlatot kérni az önálló ügyeletre, hiszen ő ellenérdekelt! Még az elmúlt év novemberében indítványoztam napirend előtt, hogy tűzzük ezt a kérdést napirendre, és több cégtől is kérjünk árajánlatot, ezt itt nézhetjük meg:

https://www.youtube.com/watch?v=9kVYxW_r3fk 7perc 00-kor kezdem az indítványt.

A mostani ülésen botrányosnak minősített javaslatom jelenleg itt látható: http://www.soltvadkertitv.hu/hirek.php?teendo=hirolvasas&hirid=270  

1óra 29 perc 21-kor kezdem, 1 óra 32perc 00-ig tart. Tehát a két perc 39 másodperces javaslatomra 25 perc vita után 1 óra 55 perc 25-től kapom a „nagy letolást”. Valóban tapasztalt képviselő vagyok, ezért elmondom, hogyan lehetne megvalósítani: Először eldöntjük, hogy akarjuk-e, ha igen több cégtől kérünk árajánlatot. A legjobb ajánlatot adót megbízzuk a megvalósítással, ennyi. A mostani javaslatom egy „keretösszeg” költségvetési biztosítása szokványos a költségvetésekben. Azért javasoltam, hogy ez az összeg ne legyen másra elköltve és ne lehessen később majd azt mondani, hogy a költségvetésbe nem fér bele.  Azonban a nem akarásnak nagy letolás a vége.

Szólj hozzá!

Orvoshiány

2014.12.25. 12:45 Zsikla Győző

 

Egyre több magyar orvos végez az egyetemeken mégis hiány van belőlük, mert egyre kevesebben maradnak itthon. Legutóbbi testületi ülésen döntenünk kellett a megüresedett háziorvosi praxis betöltéséről. Sokaknak biztosan csalódást okozott, hogy nem fiatal orvosnak adtuk a lehetőséget. Én sem örömmel szavaztam, mert választani csak idősebb orvos vagy a praxis üresen hagyása között lehetett. Ez utóbbi a praxis további leépüléséhez vezetne, ami még esélytelenebbé tenné, hogy új orvos jöjjön Soltvadkertre.

A háziorvosi ügyelet is napirendre került a Pénzügyi bizottság ülésén. Eljött a jelenlegi kistérségi ügyeletet működtető cég vezetője is. A megbeszélés világossá tette a helyzetet!  Már az sokatmondó, hogy a képviselők többsége el sem jött, nem is érdeklődött a kérdés iránt! Tizenöt millió forinttal kerülne többe a jelenleginél évente, ha Soltvadkerten lenne önálló orvosi ügyelet. Csak ez az út járható, mert a kistérségi ügyeletet működtető cég a Soltvadkerti alközpont létrehozását nem támogatja. Polgármester Úr elmondta, hogy nem tartja szükségesnek a helyi ügyeletet, amikor itt volt Soltvadkerten az sem volt jobb, mint a jelenlegi Kiskőrösi! Ez a véleménye ellenkezője, mint amit egy hónapja a kamerák előtt mondott, miszerint fontosnak tartja a helyi ügyeletet, és keresi a megoldást. Most azt állította, hogy a Soltvadkertiek többsége is feleslegesnek tartja ezt, csak én „gerjesztettem” az egészet a kampányban. Annyiban igaza van, hogy a kampányban jeleztem a választóknak, hogy melyik öt képviselő jelölt bekerülése esetén lesz biztosan Soltvadkerten orvosi ügyelet és a választók közülük csak hármat jutattak be. Tudomásul veszem a többség akaratát a rám szavazókat viszont képviselni fogom! Tehát javaslom a helyi orvosi ügyeletet, ha leszavaznak is, mert hiszem, hogy az élet a legnagyobb érték! Továbbá javasoltam azt is, hogy legyen fűtött télen a buszváró, mert szerintem fiataljainkat nem csak százmilliós futballpályákkal lehet helyben tartani, hanem kellemesebb életkörülményekkel!

 Áldott Karácsonyt és boldog új évet minden olvasómnak!

Szólj hozzá!

Hogyan tovább?

2014.11.08. 18:46 Zsikla Győző

 

A választások után az eredmények ismeretében latolgatom, hogy mi várható a következő öt évben, mit tudok megvalósítani a programomból? Az általam ajánlott jelöltekből csak Dr. Pozsgai Boglárkának szavaztak bizalmat, ezért nem nagy az esélye, hogy minden elképzelésem elnyerje a többség támogatását. Persze azért meg fogom próbálni! Az útfelújításokról szóló tervem (minden évben egy-két utca felújítása) szinte szó szerint szerepelt a Polgármester alakuló ülésen ismertetett programjában, ezért ez valószínűleg megvalósul! A városgazdálkodás átalakítására nem látok esélyt! Az helyi orvosi ügyelet igényét a kampányban azok a jelöltek is érzékelték, akik programjában nem szerepelt. Ebben az ügyben már egyeztettem több képviselővel, egy elfogadható, ésszerű összeg esetén tudják támogatni. Sajnos egy önálló ügyelet nem ésszerű összegbe kerül! A jelenlegi információm szerint egy napi ügyelet közel 100 ezer forint! Tehát egy évben harminc millió forint feletti összeg. A normatívák kb. harmadát fedezik. Az eredeti elképzelésem, a jelenlegi kistérségi ügyeleten belül egy helyi alközpont létrehozása lényegesen kevesebb lenne. Erre viszont a kistérség településeinek többségének rá kell bólintania. Harmadik megoldáson is gondolkodom: egy életmentő csoport megszervezése. Jelenleg kb. 15 perc, mire a mentő, vagy az ügyeletes orvos Kiskőrösről kiérkezik. Ha helyben lennének megfelelő kiképzésű személyek, ők három percen belül a helyszínen lehetnének és a mentő kiérkezéséig elkezdhetnék az újraélesztést, vagy az életmentéshez szükséges egyéb beavatkozást. Jelenleg a tűzoltóknál van defibrillátor, de ezt sem tudják sokan.  Németországban  Vöröskeresztes önkéntesek végzik az ilyen életmentést, no de Soltvadkert nem Németország! Az adatgyűjtés szakaszánál tartok, ha valakinek van ötlete, információja ezzel kapcsolatban írjon bátran! A munkahelyteremtés, a fiatalok helyben tartása érdekében a megválasztott képviselőtársaim többségének programjában szerepelt. Kíváncsian várom, hogy milyen új javaslatokkal állnak elő ennek érdekében...

Szólj hozzá!

Köszönöm!

2014.10.13. 13:41 Zsikla Győző

 

Köszönöm mindenkinek, aki támogatott: „tetszikelt”, megosztott, rám szavazott! Hitet ad, hogy érdemes folytatnom és erőt is ad hozzá! Közel 200 szavazattal kaptam többet, mint négy éve, a hetedik helyről a negyedikre erősödtem. Úgy gondolom, hogy ez világosan jelzi, hogy Soltvadkert fontosnak tartja amit képviselek. Segítő képviselőtársra-társakra is számíthatok, sajnos nem annyira, ahányra szükség lenne! Előző bejegyzésemnél írtam, hogy öt támogató képviselő kell a helyi orvosi ügyelethez, csak három került be! Rajtam kívül Dr. Pozsgai Boglárka és Homoki Pál. Persze nem adom fel!  Mindent el fogok követni, hogy meggyőzzem a többieket is ennek szükségességéről! Városunk lakói több, mint kétszáz millió forint helyi adót fizetnek évente, megérdemlik, hogy gyors orvosi segítséget kapjanak, ha bármelyiküknek szüksége lenne rá!  Habár a testületben „hivatalosan” megszűnt a Fidesz többsége, ennek semmi jelentősége sincs! Függetlenek, jobbikosok mind együttműködünk a mindenkori Kormánnyal, ha Soltvadkert érdeke ezt kívánja!  Testületünk két diplomás fiatallal erősödött, Soltvadkerten a szebb jövő elkezdődött!

Szólj hozzá!

Milyen legyen Soltvadkert? 5. A közbiztonság növelése!

2014.08.12. 17:41 Zsikla Győző

Programom utolsó pontja értelmében az Önkormányzatnak nagyobb erkölcsi és anyagi segítséget kell nyújtania a Polgárőrségnek.  A közbiztonság növelése érdekében az erdélyi vendégmunkások között időnként megjelenő bűnözőket távol kell tartani a várostól!                                                                                                                                                                                                                           Az első rész egyértelmű, a második rész azonban magyarázatra szorul.   A rendőrségtől ugyanis azt a tájékoztatást kaptam, hogy a román állampolgárok is az EU- tagjai, ezért nem lehet kiutasítani őket. Azt azonban mindenki eldöntheti, kinek ad szállást és kinek nem.  Én is adok szállást erdélyieknek, de akivel gond van, azt azonnal elküldöm! Ki kell dolgozni a vendégmunkások önkormányzati regisztrálására egy módszert, hogy leinformálható legyen, melyikük szerepel a magyar bűnügyi nyilvántartásokban. A kritikus helyekre pedig jó minőségű térfigyelő kamerákat kell felszerelni, a szemetelők beazonosítására! A becsületes, rendesen dolgozó idénymunkásokra szükség van, a bűnözőkre, szemetelőkre nincs!  Ide tartozik még, hogy a város a weboldalán nyithatna egy alkalmi munkavállalói oldalt, ahol a helyiek jelentkezhetnének, szerintem a gazdák szívesen alkalmaznák őket is, mert egyre rosszabb munkások jönnek Romániából. Tisztességes szőlőár, amelyből tisztességes bér fizethető a helyi munkaerőnek ez lenne az igazi megoldás!    

Szólj hozzá!

Milyen legyen Soltvadkert? 4.Orvosi Ügyeletet Soltvadkerten!

2014.08.04. 16:07 Zsikla Győző

Programom negyedik pontja  így szól: Soltvadkerten helyben kell működtetni az Orvosi Ügyeletet!                                                                                              2007 óta nincs Soltvadkerten orvosi ügyelet. Azóta a Kiskőrösi Kistérségi Társulás keretei között az Emergenchy Service Kft. vállalta ezt a feladatot. A központ Kiskőrösön található: 2 gépkocsivezető, 2 orvos és egy nővér látja el a szolgálatot. Évek óta szorgalmazom, hogy legyen Soltvadkerten egy alközpont, ahol az egyik orvos és gépkocsivezető tartózkodna. Eddig 20 milliós pluszköltségre hivatkozva lett elutasítva a javaslatom, de Dr. Kokrehel Hajnalka az ügyeletvezető főorvos a májusi testületi ülésen elmondta: csupán egy nővért kellene fizetni ahhoz, hogy Soltvadkerten legyen alközpont! Bócsa és Tázlár is örülne ennek, persze Kiskőrös nem, nekik így kényelmes! Mi ebben a kérdésben is hűséges fegyverhordozóként szolgáljuk a kiskőrösi polgármestert. „Kőrösön erős ellenzék  van nem nehezíthetjük a polgármester dolgát” (aki ugyanaz a párt tagja, mint nálunk a többség), szólt a nem hivatalos magyarázat az elutasításra.  Az a helyzet, mint a támogatások elnyerésénél, Soltvadkert mindig a rövidebbet húzza! A számokból kiderül, hogy a kétszer akkora Kiskőrösön négyszer annyian veszik igénybe az ügyeletet, mint nálunk, ennek közel fele indokolatlanul! Soltvadkerten pedig életet menthetne, ha baj esetén helyben volna az orvos.   Hamarosan bemutatom azokat az új jelölteket, akik támogatják programomat. 

Szólj hozzá!

Milyen legyen Soltvadkert? 3. Átlátható, hatékony városgazdálkodást!

2014.07.27. 11:42 Zsikla Győző

A KOMSZOLG Kft a város cége végzi a városgazdálkodást, a piac üzemeltetését, a Vadkerti-tó működtetését és az ingatlanok hasznosítását is. Összekeveredik minden mindennel (a nyereséges tevékenység a veszteségessel) és végül átláthatatlan a cég pénzügye.  Minden évben nulla körüli eredmény születik. Ha akarom, elhiszem, hogy jogos a nyereség eltűnése, ha akarom nem. Mi van, ha hibás, pazarló és hanyag a gazdálkodás? A nyereséges tevékenységek elfedik a kárt.  Nem vádolok! Csak azt állítom nem átlátható, nem ellenőrizhető!  Ha azt látjuk, hogy a dolgozók heverésznek az út szélén, hogy a platán fákat az elektromos vezetékek alá ültetik - és amire kezdenének szépre megnőni - le kell csonkítani őket, stb. felébred a gyanú, nincs minden rendben. Most például megdöbbenve láttam a Sörfesztiválon (több száz nyaralóval együtt), hogy délután - mikor már csúcson volt a forgalom – beállt a szippantó traktor a strandra és szippantott a nyilvános WC-ből. Nem lehetett volna előbb, például hajnalban?

Az ingatlanhasznosítást (az önkormányzat lakásainak, üzlethelyiségeinek, nyaralójának bérbe adását) külön kell választani a városgazdálkodás egyéb tevékenységeitől. A többi tevékenységeket is átlátható és ellenőrizhető méretű egységekre kell bontani. Soltvadkert város ingatlan vagyonát nyereséggel kell a jövőben működtetni!

Szólj hozzá!